Consumentenrecht niet van toepassing
Consumentenrecht
Dat op overeenkomsten tussen bedrijven onderling andere regels gelden dan tussen een bedrijf en een consument lijkt wellicht vanzelfsprekend. Toch heeft de rechtbank Limburg in deze zaak weer eens moeten onderstrepen dat er niet zoiets bestaat als een ‘recht op garantie’. Het onderwerp van de procedure vormde de koopovereenkomst tussen twee bedrijven van een tweedehands oplegger. Kort na de verkoop bleek dat deze oplegger ernstige gebreken vertoonde. De schade bleek het aankoopbedrag te overtreffen. De koper heeft gesteld dat de oplegger niet voldeed aan de daaraan te stellen eisen en vordert de geleden schade van de verkoper.
De rechtbank oordeelt echter dat overeengekomen is dat de oplegger zonder enige vorm van garantie geleverd zou worden. De rechtbank geeft hieraan de uitleg dat de koper geen recht op kosteloos herstel of vervanging van defecte onderdelen heeft. De uitsluiting van de garantie stond vermeld op de factuur, aan de vraag of algemene voorwaarden al dan niet van toepassing zijn is de rechtbank dan ook niet toegekomen.
Voorgaande casus is – wederom – een voorbeeld van welke gevolgen ‘kleine lettertjes’ kunnen hebben. Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen, schroom niet en neem contact op met één van onze specialisten. Zij zitten voor u klaar om u verder te helpen.